zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Детоксикацията: митът за голямото прочистване



Детоксикацията: митът за голямото прочистване

Детоксикацията стана мода, неразбирана, но прилагана, от мнозина.

Прочистването от шлаката и токсините е модерно, но споровете около ползата му остават много.

24 юли 2013, здраве.bg

... за чистота, например на ръцете, е тяхното измиване. В случая с вредните вещества в клетките обаче подходът логично следва да е друг. Най-простото и достъпно решение е контрол на храненето и правилния избор на диета.

Днес се пише толкова много за вредата от консервантите, фаст-фууд-а, прекаляването със сладко, че едва ли нещо е останало неизказано. Но има и някои по-малки, но не маловажни, детайли. Например това, че доста хора ядат твърде много месо, а това натоварва храносмилането и черния дроб.

Модерните напоследък диети с много протеини (включително диетата на Дюкан и в известна степен диетата на Аткинс) натоварват храносмилателната система. Затова винаги е добре от време на време да си правим разтоварващи вегетариански дни. Това води до намален прием на калории, което винаги е от полза за системите и органите.

Популярен начин за прочистване е и приемът на средства като активен въглен, микроцелулозни продукти, а и на такива от натурален произход – трици, кюспе. Те имат свойството да всмукват излишните вещества, т.е. тези, които са остатък след обмяната на веществата, и да ги извеждат от организма. Проблемът в случая е, че заедно с токсините се увличат навън и хранителни вещества, витамини и минерали. Затова т.нар. сорбенти са подходящи за бърза детоксикация, но продължителната им употреба е по-скоро вредна.

Ползата от банята

Прочистване е възможно не само чрез диетата, т.е. не само чрез стомашно-чревния тракт. Като прочистващи следва да се опроделят и някои СПА-процедури – например лимфодренажа и тези, които включват увиване на части от тялото. Използването на водорасли и глина е заместител на сорбентите и подпомага отделянето на част от токсините през кожата.

И, разбира се, банята винаги е на наше разположение. Особено полезно е напарването – например в сауна. Защото в банята кожата...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.