zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Детоксикацията: митът за голямото прочистване



Детоксикацията: митът за голямото прочистване

Детоксикацията стана мода, неразбирана, но прилагана, от мнозина.

Прочистването от шлаката и токсините е модерно, но споровете около ползата му остават много.

24 юли 2013, здраве.bg

... е неприложимо спрямо човешкия организъм, смятат повечето гастроентеролози. Защото, както те се изразяват, тялото ни не е къща, за да натрупва мръсотия.

Някои стигат по-далеч в обясненията си и критикуват концепцията за детоксикацията като вредна – защото създава у човека представата, че е заобиколен постоянно от враждебна, „мръсна” среда, която е причина за различни болести и единственото спасение е... периодичното прочистване.

Страничните продукти – шлака или токсини

Не е случайно, че специалистите са склонни да приемат много повече термина токсини. Но с една много важна уговорка – не бива на тях да се прехвърля вината за всички наши здравословни проблеми – от умората до затлъстяването.

Токсини буквално значи отрови. Токсините се образуват при небалансирана работа на организма, т.е. или когато постъпват твърде много ненужни вещества, или когато, по някаква причина, тялото не успява да се справи с изолирането и изхвърлянето на онова, което счете за ненужно.

Същата е логиката например при състава на кръвта – ако нещо в нея е в количество над нормата, то се счита за токсин. Такива продукти – резултат на обмяната на веществата, са причина и за образуването на камъни в жлъчката или бъбреците.

Какво препоръчват специалистите? На първо място – никакви екстремни мерки!

Към тях почти всички днес причисляват и така популярните в миналото клизми. Според новото схващане, споделяно от лекарите, дори т.нар. хидроколонотерапия (медицинското название на усъвършенстваната високотехнологична клизма) в общия случай е вредна за флората на дебелото черво и следва да се назначава само при необходимост от специалист-ентеролог.

Няма универсален начин за извеждане от организма на излишни вещества, с изключение на глада. Но той може да е опасен за някои хора и винаги трябва да е препоръчан и да се контролира от лекар.

Чисто не е винаги там, където е измито

Първата представа на човек за чистота...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.