zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

14-те най-прехвалени добавки14-те най-прехвалени добавки

Да се ориентираш сред морето от хранителни добавки понякога е адски трудно, а и крие рискове.

здраве.bg

... обяснява и значението му за увеличаване на мускулната сила и мускулния обем. Представете си стероидите, но без лошите им страни.

• Фактите: Трибулус терестрис в последователни опити не оправдава очакванията за повишаване на тестостероновата продукция. Подобни са резултатите при изследване на влиянието му върху намаляването на мастните депа и подобряване на постиженията при тренировки.

Hoodia Gordonii

• Твърдение: Худия гордонии е южноафриканско растение, за което се твърди, че потиска апетита, благодарение на субстанция, наречена P57AS3 (P57), за която се смята, че повишава производството на АТФ във хипоталамуса. Резултатът се състои в по-бързо и по-силно изразено отслабване и потискане на апетита.

• Фактите: Въпреки че беше наблюдаван известен успех при опитите върху гризачи, няма научно обосновани изпитвания върху хора, проследяващи ефекта на худия (Hoodia). Казано с прости думи тези ефекти си остават напълно недоказани.

Хром

• Твърдение: Хромът е есенциален микроелемент, който е възможно да понижава нивата на кръвнатазахар на гладно, а също и инсулиновите нива при захарен диабет тип 2. На тази основа са направени изводи за ролята му като средство за отслабване.

• Фактите: Няколкото контролирани проучвания сред голям брой хора показаха липсата на ефективност що се отнася до намаляването на телесното тегло.

Хитозан

• Твърдение: Хитозанът е подобно на целулозата вещество, форма на хитин, което се извлича от черупките на ракообразните. Предполага се, че действа като свързва жлъчните киселини и по този начин намалява кръговрата им или пък забавя смилането и блокира усвояването на мазнините в храната.

• Фактите: В систематичен доклад, публикуван наскоро, беше обявено, че изпитванията на действието на хитозана върху теглото са показали минимален ефект и е малко вероятно да са клинично значими.

Garcinia Cambogia

• Твърдение: Активната съставка на билката е хидроксилимонената киселина, която предотвратява...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.