zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

14-те най-прехвалени добавки



14-те най-прехвалени добавки

Да се ориентираш сред морето от хранителни добавки понякога е адски трудно, а и крие рискове.

здраве.bg

... и кръвните липиди.

Л-аргинин

• Твърдение: Аргининът е условно незаменима аминокиселина, хвалена за своята способност да повишава продукцията на азотен оксид, което на свой ред подобрява представянето по време на тренировка, също така и мускулния растеж и възстановяване. Това се постига чрез вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), подобрена работа на сърцето и усилена доставка на хранителни вещества за организма.

• Фактите: В публикуван неотдавна научен доклад в три от общо пет краткосрочни и в четири от осем дългосрочни проучвания е наблюдавано значимо подобрение на постиженията в тренировки след суплементация с аргинин. Можем да наречем това скромен рекорд, особено ако имаме предвид, че две други скорошни проувания показаха липса на убедителен ефект.

Л-глутамин

• Твърдение: Л-глутаминът е условно незаменима аминокиселина, която потенциално подобрява имунитета и протичането на някои заболявания на стомашно-чревния тракт. Агресивно се рекламира на бодибилдъри и силови атлети на базата на предполагаемата му способност да увеличава размера на мускулите и постиженията.

• Фактите: Въпреки преувеличенията са налични поредица от изпитвания, в които глутаминът не води до увеличаване на постиженията при тренировки или пък повишение на мускулната маса.

Л-карнитин

• Твърдение: Л-карнитинът е заменима аминокиселина. В големи количества той се съдържа в сърдечния и скелетните мускули, пренася дълговерижни мастни киселини през вътрешната митохондриална мембрана, за да се окислят. С други думи: хипотетично мазнините ни могат да бъдат изгорени под формата на енергия. Тук се приема, че увеличаването на количеството карнитин, което се намира в мускулите, ще увеличи окислението на мастни киселини, а резултатът ще е понижение на теглото.

• Фактите: Не са налични необорими доказателства, че карнитинът в мускулите е скоростопределящият (или лимитиращият) процес за окислението на мастните киселини. Дори по-лошо – използването...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.