zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не прекалявайте със селена!



Не прекалявайте със селена!

Редовното приемане на добавки, съдържащи селен, увеличава риска от диабет, твърди изследване.

здраве.bg

Твърде честият прием на хранителни добавки, които съдържат селен, увеличава риска от развитието на диабет от втори тип, смятат британски учени.

Този извод е доста изненадващ, тъй като досегашни наблюдения са доказали полезното действие на селена върху метаболизма на глюкозата.

Сътрудниците от медицинското училище “Уоруик” са използвали в своята работа резултатите от изследване, посветено на оценката на ефективността на селена като профилактично средство на онкологичните заболявания.

В изследването, продължило 8 години, са участвали 1250 здрави мъже и жени на възраст над 63 години. Половината от тях са приемали всеки ден капсули с 200 мкг селен, а другата половина – плацебо.

Към края на изследването диабет от втори тип е бил установен при 58 от участниците, които са приемали селен и само при 39 от тези които са приемали плацебо. Това според изследователите означава, че рискът от диабет, свързан с употребата на селен, е 1,5 пъти по-голям в сравнение с контролната група. Факторите възраст, пол, индекс на телесната маса и вредните навици не са променили тези резултати.

Според Саверио Странджес (Saverio Stranges), ръководител на изследването, не е необходимо допълнителното приемане на добавки със селен, защото това вещество се съдържа в достатъчно количество в хранителните продукти, съобщава ВВС.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.