zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

14-те най-прехвалени добавки



14-те най-прехвалени добавки

Да се ориентираш сред морето от хранителни добавки понякога е адски трудно, а и крие рискове.

здраве.bg

Индустрията на добавките като че ли е създадена, за да бъде объркваща: толкова много невероятни твърдения и толкова малко доказателства, които да ги потвърждават. По тази причина се обърнахме към експертите в тази област да ни помогнат да различим истинските факти от измислиците. Ето какво е тяхното становище за едни от най-популярните добавки.

Гейнъри (Добавки за трупане на мускулна маса)

• Твърдение: Гейнерите се препоръчват в помощ на онези спортуващи, които отчаяно искат да натрупват мускулна маса.

• Фактите: Обичайно тези продукти съдържат или прости въглехидрати, или комплексни такива (но все пак с т.нар.”празни калории”). Например – малтодекстрин, към който са добавени протеини, мазнини и микронутриенти, които общо представляват едва малка част от съдържанието на добавката. Хората се заблуждават, че повишаването на теглото им става за сметка на трупане на качествена маса, но често наддаването се дължи на натрупване на мастна тъкан заедно с мускулната. Решението се корени в това да си изясним колко реално мускулна маса може да се качи:
- 1 кг до 1,5 кг на месец за начинаещи
- 0,5 кг до 1 кг на месец за средно напреднали
- 0,25 кг до 0,5 кг месечно за интензивно трениращи напреднали

Конюгирана линолова киселина

• Твърдение: Конюгираната (свързаната) линолова киселина се намира в естествен вид предимно в месото и млечните продукти. След като тази киселина показа забележителен ефект в свалянето на килограми у плъхове, беше прието, че е възможен подобен ефект и при хора.

• Фактите: В зависимост от това на кое проучване се базират твърденията, са наблюдавани както позитивни, така и негативни резултати на ефекта на свързаната линолова киселина върху теглото. И все пак, в единственото проучване сред атлети, линоловата киселина се е оказала неефективна. За да сложим край на всякакви останали съмнения, ще добавим, че е установено неблагоприятно влияние на линоловата киселина върху глюкозния метаболизъм, инсулиновата чувствителност...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.