zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим със сухата кожа



Как да се справим със сухата кожа

здраве.bg

... са един от ключовите компоненти на себума, естествената мазнина на кожата.

Друга причина за сухотата може да е прекомерната употреба на алкохол, който дехидратира кожата. Затова ограничете тези коктейли и се уверете, че пиете достатъчно вода – поне литър и половина на ден. Въпреки че специалистите не са единодушни за това дали хидратирането отвътре наистина е от полза в конкретния случай, все пак клетките със сигурност се нуждаят от вода, за да функционират. Без съмнение същото се отнася и до клетките на кожата.

Причина №7: Слънцето

Продължителното излагане на слънце е безспорен вреден фактор за кожата. Слънчевите лъчи могат да пречупят бариерата на кожата, да понижат естественото овлажняване и да я изсушат.

Какво облекчава? Използвайте лосион срещу слънце всеки ден (когато ще сте продължително на открито) независимо дали навън вали или грее. Потърсете лосион, който да предпазва и срещу UVA лъчите (тези, които предизвикват увреди на кожата с възрастта), и срещу UVB лъчите (тези, които причиняват изгаряне). За всекидневна употреба можете да използвате овлажнител с фактор поне SPF 15, но ако кожата ви е много светла или престоят под слънчевите лъчи ще е наистина дълъг, вземете лосион с по-висок SPF.

Причина №8: Така полезните навици за миене на ръцете

В сезона на грипа и настинките мием ръцете си колкото е възможно повече. И това наистина е важна стъпка в борбата с микробите. Но твърде голямото търкане оставя кожата болезнено суха и раздразнена, а защитният й слой изтънява.

Какво облекчава? Използвайте продукти за миене на ръцете без съдържание на сапун. След това след всяко миене ти подсушавайте внимателно и нанасяйте овлажнител. Или използвайте гелообразните почистващи продукти, които могат да заместят самото миене. Дори лекарите ги използват. Нанасяте малко от гела върху ръцете, разтривате го, както бихте направили, ако беше сапун, и след това вместо да изплакнете с вода, забърсвате с кърпичка. Тези продукти почистват добре и добавят...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    хигиена    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.