zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим със сухата кожа



Как да се справим със сухата кожа

здраве.bg

... Лосионите са подходящи най-вече за хора, които нямат суха кожа. Кремовете са по-плътни като консистенция, а мехлемите – още повече. Затова и последните са най-подходящи за хората с винаги суха и напукана кожа, която най-често се образува по ръцете, лактите, колената, устните и стъпалата. Кремовете пък са добър избор за овлажняване на лицето и тялото.

Ако сложните думи по опаковката са объркващи, потърсете продукт със серамиди, млечна киселина (lactic acid), масло от шеа и/или глицерин – всички те са овлажняващи. Подходяща е и хиалуроновата киселина, защото помага на кожата да задържа влагата и забавя изпаряването й.

Ако ползвате продукти против бръчки, няма нужда да ги спирате. Намажете кожата си с чист овлажнител, оставете влагата да попие и след това нанесете отгоре крема против бръчки.

Причина №5: Чакате прекалено много преди да започнете да се борите с проблема

Повечето хора нанасят овлажняващи продукти, едва когато видят, че кожата им на много места е вече суха. И това помага, но малко. Най-добрият начин за хидратиране е да нанасяте крем, когато кожата е влажна, възможно най-скоро след измиване. Това буквално ще запечата така необходимата влага вътре.

Какво облекчава? След душ или вана подсушете леко кожата с хавлиена кърпа и нанесете овлажнител върху цялата й повърхност.

Причина №6: Режимът на хранене

Съществува мнение, че определени храни – като шоколада и пицата – са свързани с лошия цвят на лицето. Конкретно това не е вярно, но е истина, че диетата наистина може да повлияе на кожата. Режим на хранене, в който липсват мазнини, може да я направи суха. Затова, ако “мазнини” е мръсна дума в диетата ви, временно ще трябва да се прежалите - това може да е причината за напуканата и белеща се кожа.

Какво облекчава? Не си забранявайте изцяло мазнините. Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини като мазна риба (сьомга, сардина, скумрия), ленено семе, орехи и зехтин. Тези важни мастни киселини помагат при сухата кожа, защото...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    хигиена    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.