zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим със сухата кожа



Как да се справим със сухата кожа

здраве.bg

... може да се допуснат. Мъртвата кожа на повърхността помага да се възстанови влажността на здравата кожа отдолу. Ако постоянно премахвате този предпазващ слой, кожата не се хидратира.

Какво облекчава? Избягвайте да използвате продукти, които ексфолиират кожата. Всички те само поддържат избелването и влошават нещата. Може да ексфолиирате тялото си не повече от веднъж седмично под душа и то с много нежен продукт. По този начин влагата се усвоява по-ефективно, защото мъртвите клетки, които могат да блокират проникването й, са обелени.

Най-сетне - тъй като способността на кожата да се освобождава от мъртвите клетки се забавя с възрастта, е добре да помагате по малко за този процес.

Причина №3: Продължително стоене във ваната

Когато времето навън е студено и неприятно, няма нищо по-хубаво от цял час в пълната с пяна вана. Но е добре да устоите на изкушението. Продължителният престой в топла вода лишава кожата от естествената й влажност. Това, което хидратира, не е водата, а мазнините. Колкото по-дълго стоите във ваната, толкова повече от естественото омазняване изчезва. Това е и причината, поради която пръстите се набръчкват след като сте прекарали твърде много време в гореща вода.

Какво облекчава? Избягвайте да се киснете дълго, особено когато става дума за вана с много мехурчета. Горещата вода и сапунът в мехурчетата са гарантирана рецепта за суха кожа. Вместо това си взимайте кратък душ с топла (но не гореща!) вода. Или, ако наистина не искате да се откажете от ваната, нека поне в нея водата не е гореща и добавете масло за вана.

Причина №4: Козметиката

Безсмислено е да слагате голямо количество овлажняващи продукти, за да хидратирате кожата си, ако не сте ги подбрали правилно.

Има три типа овлажняващи продукти – лосиони, кремове и мехлеми – и повечето хора нямат идея какво да използват. Овлажняващите продукти понякога съдържат и съставки против стареене на кожата – най-често ретинол и други форми на витамин А.

Какво облекчава? Лосионите...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    хигиена    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.