zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим със сухата кожа



Как да се справим със сухата кожа

здраве.bg

Усещате кожата си по-суха от Сахара? Причината най-вероятно е в зимата. Ниските температури, неприятният вятър и изсушаващото отопление в стаите унищожават влагата. Резултатът - суха, люспеста, сърбяща и състарена кожа. Това може да е и целогодишен проблем, но обикновено зимата го влошава. Освен, че кожата буквално сърби, по нея започват да се образуват бръчки и дълбоки линии.

Сухата кожа се отразява и на цялостното здраве, защото нормално тя играе ролята на защитна бариера, която държи влагата вътре, а дразнителите – вън от тялото. Изсъхналата кожа отваря порите за инфекции. Чесането и напукването позволяват на бактериите да навлязат и да инфектират кожата.

За щастие да се преобърнат ефектите от сухата кожа не е толкова трудно. Често всичко, което трябва да се направи, е да променим някои навици, които отнемат влагата от кожата.

Ето някои от най-често срещани причини, поради които кожата изсъхва, и начините да е справим с тях:

Причина №1: Лосионите за миене на тялото и лицето

Почистващите лосиони, които съдържат сапун и други силни почистващи препарати (като например натриев лаурил сулфат, лишават кожата от естественото й омазняване. Сапунът всъщност е най-често разпространената причина за изсушаване на кожата. Някои от другите най-чести виновници са антибактериалните сапуни и лосиони. Те съдържат не само почистващи химикали, но най-често и триклозан, който е добър дезинфектант, но нерядко предизвиква сърбеж и белене на кожата.

Какво облекчава? Избирайте сапун по възможност с най-традиционен състав вместо течен или лосион за тяло, защото съставките, които се използват за втечняването, предизвикват изсушаването на кожата. При проблем избягвайте и антибактериалните продукти.

Причина №2: Прекаленото ексфолииране

Кожата сърби, бели се и изглежда все по-побеляла. Погрешно е ако си мислите, че като изтъркате тези малки напукани люспички, това ще помогне. Изненадващо за някои, но силното изтъркване е една от най-големите грешки, които...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    хигиена    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.