zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се предпазим от лошия холестеролКак да се предпазим от лошия холестерол

LDL холестерола е основна причина за атеросклерозата.

здраве.bg

Атеросклерозата е основна причина за сърдечно-съдовите заболявания. Често хората в по-млада възраст смятат, че им е твърде рано да мислят за това заболяване, а жените дори в напреднала възраст не знаят как да се борят с нея.
За съжаление данните показват, че тази болест на кръвоносните съдове се подмладява с бързи темпове. Хората с тези проблеми страдат от стенокардия, която често завършва с инфаркт. Когато са поразени съдовете, носещи кръв в мозъка, се развиват мозъчни нарушения и може да се стигне до инсулт. При жените това заболяване най-често се отразява на съдовете на долните крайници.

Сред рисковите фактори са повишеното артериално налягане, пушенето, затлъстяването и захарният диабет. Но най-опасно е повишаването на нивото на холестерол в кръвта.

Холестеролът е вещество, което е жизнено необходимо на човека - той влиза в състава на мембраните на всички клетки на организма. От холестерола се образуват много хормони, голяма част от него се съдържа и в нервната тъкан.
Холестеролът попада в организма на човека по два начина – в резултат на синтеза в клетките на черния дроб или чрез храната.

Организмът на човека изработва достатъчно количество холестерол и затова неговото постъпване с храната много често става излишно.
Мазните продукти от животински произход са неговият главен източник. Ако те преобладават във вашето меню, съответно ще увеличите съдържанието на холестерол в организма си и риска от атеросклероза.

вижте още:
- Холестеролът
- Холестеролът - какво всъщност се крие зад числата
- Сезоните влияят върху нивото на холестерола
- Холестеролът – времето е от особено значение

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.