zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Холестеролът: времето е от особено значение



Холестеролът: времето е от особено значение

Правилният избор на храни е един от основните начини за контрол на холестерола.

здраве.bg

Когато стане дума за холестерол, е изключително важно да се знае едно – да се следят неговите нива от ранна възраст е също толкова важно, колкото и да се знае докъде е спаднал или се качил той.

През последните години за холестеролът се пише все повече, правят се и все повече научни изследвания за вредите, които нанасят и високите и ниските му нива.

Натрупаните данни вече дават основание на специалистите да смятат, че предстои истински научен скок в знанията за отделните показатели на холестеролните равнища и за това как те могат да бъдат контролирани с нормалните им граници.

Всичко ли е заложено в гените?

През 1999 г. френски учени установиха наличието на специфична част в човешката хромозома 1, която е свързана с високите нива на т.нар. лош холестерол (LDL или липопротеини с ниска плътност). Основният извод от това изследване е, че контролът върху нивото на LDL трябва да започне максимално рано – много преди средната възраст, когато заплахата за артериите е реалност и процесът вече се развива. Това е особено вярно при хора, които имат генетична предразположеност към такива здравословни проблеми.

Следващи проучвания в същата посока установиха, че заради генна предразположеност има хора с вродено ниско ниво на холестерол, също както и такива с наследено високо ниво. Вече са открити сериозни различия дори на основата на расовата принадлежност – изследване, публикувано през миналата година в New England Journal of Medicine, показва, че при чернокожата раса с генетично заложен нисък холестерол, рискът от смърт заради сърдечно-съдови заболявания по-нисък от средното с 88%, а при европеидни представители със същия показател той е по-нисък с 47%.

Значението на годините

Това ново изследване е интересно и с извода, че водещо значение за намаляване на риска има и максимално ранното начало на контрол на нивата на холестерола.

По традиция се смята, че атеросклерозата е заболяване на хората...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.