zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Имунната система



Как функционира човешкият имунитет и защо е толкова важен.

здраве.bg

... антитела, е необходимо взаимодействие между различните видове лимфоцити Т- и В-, всеки от които е специфичен срещу определения антиген. Затова природата е създала този изкусен механизъм за осъществяване на контакт между имунните клетки и антигена: чрез дрениращите лимфни съдове антигенът се отнаса до вторичните лимфоидни органи. В тях той се представя на повърхността на неподвижни клетки. И тъй като Т- и В- лимфоцитите циркулират доста бързо, правейки пълна обиколка за няколко дни, определени циркулиращи лимфоцити със специфичност за дадения антиген непременно биха минали край него в сравнително къс период от време. Когато тези лимфоцити срещнат своя антиген, започват специфични взаимодействия, които отключват придобития имунен отговор.

Решаваща за добре функциониращата имунна система е уникалната й способност да разграничава клетките на своя организъм от всички чуждородни клетки и вещества, попаднали в него. Обикновено имунната система не реагира с имунен отговор срещу клетките, носещи "свои" маркерни молекули, но когато имунните клетки се срещнат с клетки или вещества, които носят чуждородни маркери, бързо се развива имунен отговор.

Понякога имунната система може да приеме свои клетки или тъкани за чуждородни и да развие имунен отговор срещу тях. В резултат възниква автоимунно заболяване, например ревматоидния артрит, системния лупус еритематозус и др. В други случаи вместо да осигурява защита, имунната система развива отговор, който предизвиква увреждания, често с гибелни последици. Тези разрушителни реакции са известни като свърхчувствителност и се различават от реакциите на протективния имунитет по прекомерно силната си неблагоприятна проява, водеща до увреждане на макроорганизма. Така имунната система участва и в патогенезата на множество болестни процеси.

Централната роля на имунната система за здравето на организма, като и участието и в генезата на много от заболяванията, подържа интереса на изследователите й за по-детайлно изучаване на сложните механизми...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    деца    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.