zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Имунната система



Как функционира човешкият имунитет и защо е толкова важен.

здраве.bg

... неутрализиране на токсини като тетаничния и ботулиновия. Той ефективно имобилизира (обездвижва) различни подвижни бактерии и така предотвратява възможността им за разпространение в тъканите. Притежава и ефективна вируснеутрализираща активност, като се свързва с различни части на вирусната обвивка. Сред тях са и местата, използвани от вируса за проникване в клетката. Инхибирането на вирусното прикрепване ефективно спира инфекцията. Други антитела от този клас инхибират вирусното проникване в клетката или увреждат самата обвивка на вируса.

Многостранните функции на ИгГ го правят много важен за защитата на организма, затова при заболявания с имунен дефицит, при които индивидът не е способен да синтезира ИгГ, често протичат с тежки, дори смъртоносни инфекции.

По-голямото количество на втория клас имуноглобулини - Имуноглобулин А (ИгА) се намира в секретите (сълзи, слюнка, коластра, пот и слуз), където изпълнява важна биологична функция - да предпазва епителните клетки от прикрепване и проникване на микроорганизми. Секреторният ИгА е и ефективно противовирусно антитяло, което пречи на вируса да проникне в клетката.

Третият клас имуноглобулини - Имуноглобулин М (ИгМ) е предимно вътресъдов. Намира се и по повърхността на зрелите В-клетки, където изпълнява ролята на антиген-специфичен рецептор. ИгМ са ефективни аглутиниращи антитела и свързват вещества, съдържащи едни и същи повтарящи се антигени. Такива са полизахаридните и клетъчните антигени, изобилно представяни по клетъчната повърхност на бактериите.

ИгМ включват и така наречените естествени изохемаглутинини - антитела срещу кръвногруповите АВО антигени на еритроцитите, които си появяват в естествени условия. ИгМ е първият клас имуноглобулини, който се продуцира след въздействие с антиген. Така повишените нива на ИгМ са индикатор за появата на нова инфекция или за ново проникване на антигена и е важен гарант за ранна имунна защита срещу бактериални инфекции.

Четвъртият клас имуноглобулини- Имуноглобулин...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    деца    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.