zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Имунната система



Как функционира човешкият имунитет и защо е толкова важен.

здраве.bg

... на имунната система докато се развиват в инфектираната клетка. Цитотоксичните клетки разпознават малки фрагменти на вируса, появили се на повърхността на клетъчната мембрана, и атакуват и директно убиват заразената клетка.

Съществуват три главни пътя, по които може да мине чуждороден антиген, проникнал в организма.
Първият път е чрез кръвообращението. В този случай антигенът се отнася до далака, където взаимодейства с макрофагите, Т-клетките и В-клетките. В резултат на това взаимодействие се генерира антеген-специфичен имунен отговор. Слезката отделя синтезираните антитела директно в кръвта. Лимфоцитите напускат далака през лимфните съдове и после навлизат в кръвообращението и се разпространяват по цялото тяло.

При вторият път на проникване антигенът може да е локализиран в кожата или подкожната тъкан. От тези тъкани, свободен или заловен от макрофагите се транспортира чрез лимфните пътища до регионалния лимфен възел. Там антигенът, макрофагите, Т-клетките и В-клетките взаимодействат и се възбужда имунен отговор. Антиген-специфичните Т-клетки и антителата, които са синтезирани в лимфния възел навлизат в кръвообращението и се отнасят до различните тъкани.

Антигенът може да проникне и през стомашно-чревните или дихателните пътища, където бива залавян от свързаната с мукозата лимфоидна тъкан. Там се осъществява взаимодействието с елементите на адаптивната имунна система. Синтезираните антитела се натрупват в близкоразположените тъкани, а антиген-специфичните лимфоцити чрез лимфните съдове и кръвообращението се разпространяват в различните тъкани.

За индуцирането на придобит имунен отговор е необходимо взаимодействие на чуждородния антиген с лимфоцити, които да го разпознаят като специфичен. Установено е че при неимунизирани животни едва един на всеки 103 - 105 лимфоцити е способен да разпознае типичен антиген. Следователно вероятността антигенът да достигне точно до тези клетки е твърде малка.

Проблемът се усложнява и от факта, че за да се синтезират антитела...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    деца    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.