zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Имунната система



Как функционира човешкият имунитет и защо е толкова важен.

здраве.bg

... и остарелите клетки на организма или в прочистването на поразените клетки в мястото на инфекцията.
За разлика от вродената имунна система, която е атрибут на всеки жив организъм, придобитата имунна система (наричана също и адаптивната) е по-специализирана форма на защита. Тя се развива по-късно в еволюционния процес и се установява само при гръбначните животни.

Придобитата имунна система е способна да разпознава и отговаря специфично на различни антигени - уникални пространствени структури на белтъчните молекули, както и да запазва спомени за срещата с тях, така че при следваща поява на антигена, имунният отговор е по-бърз. По този начин адаптивната имунна система се развива само след естествена среща или имунизцация с дадено вещество.

Във формирането на придобитата имунна система участват три главни типа клетки: макрофаги, Т-лимфоцити и В-лимфоцити.

Макрофагите са клетки, които осъществяват връзката между естествената и придобитата имунна система. Те не само поглъщат и смилат чуждородното вещество, но и преработват и представят негови антигени на Т-лимфоцитите.
Лимфоцитите се образуват в лимфните органи, които се делят на първични и вторични. В първичните (тимус и костен мозък) се осъществява тяхното развитие и съзряване.

Т-клетките се развиват в тимуса, а В-клетките - в костния мозък. Във вторичните лимфни органи - далак, лимфни възли и мукоза (свързана лимфоидна тъкан) се извършва привличане и концентриране на чуждородните вещества. Те са основно място, където се осъществява срещата на антигените с клетките на адаптивната имунна система, в резултат на което се заражда и развива имунният отговор.

В-лимфоцитите осъществяват продукцията на разтворими белтъчни молекули - имуноглобулини (антитела), които играят ключова роля в защитата на организма от различни микроорганизми. Всяка В-клетка е програмирана да продуцира антитела с определена специфичност. Например определена В-клетка секретира антитела, които блокират вируса на грипа, а друга - антитела...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    деца    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.