zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Имунната система



Как функционира човешкият имунитет и защо е толкова важен.

здраве.bg

Човешкият организъм изпитва най-разнообразни въздействия от околната среда. Повечето от тях са вредни и опасни за него и бързо биха го увредили, дори убили. Затова в хода на еволюцията се е развила имунната система. Тя представлява сложен комплекс от клетки, тъкани и органи, които осъществяват защитата на организма ни от инвазиращите агенти - най-често микроорганизми: бактерии, вируси, паразити или фунги.
Имунната система условно се разделя на вродена (естествена) и придобита (адаптивна).

Вродената имунна система

съществува още от раждането и включва ред неспецифични фактори. Те оказват въздействие срещу почти всички чуждородни субстанции и защитават организма. Съставна част на естествената имунна система са биологичните бариери (кожа и лигавици), които осигуряват сериозно препятствие за проникване на патогенни микроорганизми. Секрецията на мастните жлези на кожата поддържа леко кисело нейното рН, което контролира растежа на микроорганизмите. Лигавиците секретират различни течности като: слюнка и стомашен сок в стомашно-чревния тракт или мукус в респираторния тракт, които също са бариера за патогените.

Нормалната флора от непатогенни микроорганизми, развиваща се в нашето тяло, подтиска растежа и разпространението на други по-опасни микроби.

В телесните секрети и течности се намират разтворими биологично-активни протеини - ензими (лизозим), С-реактивен протеин, интерферони и съставките на комплемента. Те атакуват и елиминират различни микроорганизми, най-често разрушавайки защитната им обвивка.

Много от белите кръвни клетки - гранулоцити, макрофаги, мастоцити, NK-клетки (клетки естествени убийци) са също част от вродената имунна система. Те първи проникват в увредената тъкан или на мястото на инфекцията и най-често поглъщат и смилат инвазиралите микроорганизми чрез процес, наречен фагоцитоза или секретират вещества, които са токсични за проникналия агент, без обаче да проявяват специфичност.

Някои от тези клетки участват в унищожаването на абнормалните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    деца    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.