zdrave.bg
Остеопороза
»причини при мъжете
причини при мъжетеПричината за развитието на остеопороза при мъжете също е хормонална - намаляване на количеството тестостерон. Неговото производство по естествен път се влошава с течение на възрастта. В зависимост от нея, недостатъчното производство може да доведе до отклонения в мускулното развитие и развитието на костната система, недоразвити гениталии и по-слабо изразени мъжки полови белези.

Тестостеронът е хормон от групата на андрогените (мъжки полови хормони), който оказва най-голямо влияние върху нормалния растеж и развитие на мъжките полови и репродуктивни органи. Той подпомага развитието на вторичните полови характеристики - мускулатура, костна маса, разпределение на мастната тъкан по тялото, разпределение на окосмяването, увеличаване на гръкляна и задебеляване на гласните струни.

В допълнение, нормалните нива на тестостерон поддържат тонуса, чувството за жизненост, плодовитостта и сексуалното влечение.

Тестисите произвеждат тестостерон, регулирани от комплексна верига от сигнали, която започва от мозъка. Тази верига е хипоталамус – хипофиза – полови жлези (гонади).

Хипоталамусът е част от мозъка и регулира функцията на хипофизната жлеза чрез хормоните, които се образуват в него. Хипофизната жлеза от своя страна регулира функциите на всички жлези с вътрешна сектрция в организма, вкл. и на тестисите. Нормално тестисите произвеждат 4-7 мг тестостерон дневно.

Производството на тестостерон нараства бързо и бурно през пубертета и намалява доста рязко след 50-годишна възраст (до 20-50% от максималното ниво на 80-годишна възраст).

Изследванията показват, че мъже с наднормено тегло, диабет или високо кръвно налягане са 2 пъти по-предразположени към ниски нива на тестостерона.

Тестостеронов недостиг (хипогонадизъм) може да е налице още от раждането на мъжа (вроден, конгенитален) или да е развит по-късно (придобит). Той може да се класифицира по разположение на причината по протежение на хипоталамо-хипофизно-гонадната ос:

• Първичен...следва: последици

 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.