zdrave.bg
Остеопороза
»причини при жените
причини при женитеОт остеопооза страдат много по-често жените. След 60-65 годишна възраст остеопороза се наблюдава при 80% от жените и едва при 20% от мъжете.

Жените са в по-неблагоприятно положение от мъжете поради:

• първоначално по-ниската си костна маса;
• рязкото ускоряване на костната загуба след менопаузата;
• по-високата продължителност на живота в сравнение с мъжете.

Засиленото костно разграждане започва около 10 години по-рано при жената, отколкото при мъжа. Менопаузата е този момент от живота на жената, през който се преустановява менструацията. Скоро след това се отбелязва значително намаляване на костната маса. Годишните загуби са от порядъка на 2-3%, т.е. една жена на 75 години вече е загубила от 30 до 50% от първоначалната си костна маса.

Причината за това е почти изключително свързана с половите хормони, отделяни от яйчниците. По време на половата зрелост на жената те отделят полови хормони - т.нар. естрогени и гестагени. Тези хормони (и то главно естрогените) активно влияят върху костната и калциевата обмяна. На ниво костна тъкан естрогените имат т.нар. антирезорбтивно действие, т.е. потискат разграждането на костите. При липса на естрогени костната тъкан започва да се разгражда, като в кръвта постъпват значителни количества калций и фосфор. Те се излъчват и губят с урината.

Всичко това води до намаляване на минералното съдържание на костите, на костната плътност, костната маса и обема на самата кост. Количеството на естрогените в женския органзъм намалява по време на климактериума. Това е период от живота на всяка жена, в който тя навлиза около 45 годишна възраст и продължава до около 60 годишна възраст.

 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.