zdrave.bg
Остеопороза
»хормоналната терапия
хормоналната терапияПри жени в климактерична възраст тя остава златен стандарт за профилактика и лечение на усложненията на менопаузата, в това число и на остеопорозата. Това се дължи на факта, че заместителното лечение с естрогени отстранява първопричината за всички добре познати симптоми – хормоналния дефицит.

Установено е, че ежегодният прием на естрогени довежда до нарастване на костната плътност с 1,5%, а към третата година – почти с 4% . При липса на такава профилактика и обичайни други условия костната маса намаля с около 5-6%.

Заместването на липсващите хормони отстранява ефективно и другите симптоми на климактериума - топлите вълни, нощните изпотявания, раздразнителността, напрежението, лесната уморяемост. Няма по-ефективно средство за предотвратяване на сухотата във влагалището, нарушенията в уринирането и смущенията в половия живот от естрогените, които прилагани под стриктен лекарски контрол имат и редица други положителни ефекти.

Въпреки въвеждането в практиката на редица нови, високо ефективни медикаменти за борба с остеопорозата, хормоналните препарати са общоприето средство за профилактика на костната загуба след менопаузата. Започнати своевременно и адекватно дозирани, те имат съхраняващ ефект върху всички части на женския скелет. Дори нещо повече - съвременната медицина, търсейки значим ефект не само по отношение на остеопорозата, но и по отношение на основната последица от загубата на костно вещество - счупванията на кости, е установила добър ефект на хормоните като предпазно средство в тази насока.

Хормоналната профилактика трябва да се назначава винаги след консултация с лекар и гинекологичен преглед. Преобладаваща част от жените могат да приемат хормонални средства, но една малка част имат заболявания, които са контраиндикация (противопоказание) за хормонална профилактика. Такива са :
• тромбофлебит(възпаление и запушване на вените)
• тежки чернодробни заболявания
• някои тумори.

В тези случаи се търсят други алтернативи за профилактика.
Хормоналното...




 
изпишете търсеното на латиница
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.