zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да тълкуваме лабораторните резултати



Как да тълкуваме лабораторните резултати

Не е нужно да си лекар, за да разбираш какво показват те.

здраве.bg

Вашият лекар ви е назначил лабораторни изследвания. Дали ви стана ясно какво сочат те? Какви са показателите, които сочат повишена опасност от сърдечен удар, диабет или ниска активност на щитовидната жлеза. Изглеждате и се чувствате добре, но здрави ли сте в действителност? Рутинните медицински изследвания могат да са наистина показателни, но само ако знаете как да интерпретирате получените резултати.

1. Кръвно налягане

Със сигурност това е най-често срещаното измерване на някакъв телесен показател. Всъщност то сочи силата, която кръвта упражнява върху артериалните стени в резултат на сърдечната дейност.

Числовата стойност на кръвното налягане се състои от две числа. Систолното налягане (по-голямото число) е налягането, което кръвта оказва на артериите по време на сърдечния удар. По-ниското число е диастолното налягане, което отговаря на налягането в артериите по време на сърдечната пауза.

Оптимални стойности: 120/80 mmHg. Всички стойности на кръвното равни или под (умерено) 120/80 се приемат за норма.

Извън нормата: Постоянни (!) стойности на систолното налягане над 140 или диастолното налягане над 90 говорят за артериална хипертония.

Когато систолното налягане е трайно покачено в рамките на 120-139 или диастолното – 80-89, тогава имате прехипертония, което означава, че е твърде вероятно да развиете артериална хипертония.

2. Холестерол

Холестеролът е незаменим градивен елемент на клетъчната мембрана, който също така участва в синтезирането на полови хормони и витамин D. Но твърде високите нива на холестерол в кръвта могат да доведат за развитието на някои заболявания.

Тялото произвежда два вида холестерол:

• HDL, т.нар. „добър холестерол”, понижава риска за сърдечносъдови заболявания, тъй като предпазва артериите от натрупването на атеросклеротични плаки.
• Лошият или LDL холестерол има тъкмо обратния ефект. Той допринася за формирането на плаки в големите артерии, които забавят кръвния поток и увеличават риска от сърдечносъдово...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.