zdrave.bg
Остеопороза
»що е остеопороза
що е остеопорозаОстеопорозата е заболяване на костната система, характеризиращо се с ниска костна маса и промени в микроструктурата на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите и склонност към фрактури (счупвания). Тъй като отначало процесът напредва бавно и незабележимо, остеопорозата сполучливо е наречена тихия крадец. Особено засегнати са гръбнака, китката, бедрото, таза и горната част на ръката. Заболяването протича безсимптомно и едва в напреднал стадий, обикновено когато вече има остеопорозна фрактура, болният разбира за своето тежко страдание. След първата фрактура рискът от следващи остеопорозни фрактури рязко се увеличава.

Принципно устройство на костната система

В човешкото тяло има повече от 200 кости, всяка от които е с точно определена функция.

Костите се делят на дълги, къси и плоски. Дълги са костите на мишницата и предмишницата, бедрото и подбедрицата. Къси кости са прешлените на гръначния стълб, костите на китката и на ходилото. Костите на черепа са плоски. Във вътрешността на късите и плоските кости през целия живот на човек се намира червен костен мозък, който произвежда всички видове кръвни клетки. Освен това там се зараждат и костните клетки.

Костната тъкан спада към т. нар съединителна тъкан. Тя е съставена от клетки и междуклетъчно вещество. Клетките, изграждащи костната тъкан са основно три вида.

Т.нар. остеобласти са клетките, които изграждат костната тъкан. След като узреят тези клетки се превръщат в т. нар. остеоцити, които са неактивни. Третия вид клетки се наричат остеокласти. Тяхната функция е да разграждат костната тъкан.

Междуклетъчното вещество е изградено от органична и неорганична част. Органичната част е съставена предимно от белтъци (протеини - главно белтъка колаген). Протеините са свързани в сложни съединения с въглехидратни компрекси и образуват така наречените протеогликани, които от своя страна образуват матрицата на костта. Неорганичната част на костите...
 
изпишете търсеното на латиница
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.