zdrave.bg
Остеопороза
»кой е най-застрашен
кой е най-застрашенПрез 1994 г. Световната здравна организация (СЗО) официално обявява остеопорозата за болест, а не за нормално остаряване на организма. Остеопорозата е един от най-значимите съвременни социални проблеми.

От остеопороза страдат предимно жените. Мъжете са полово по-добре защитени от заболяването – при тях то се появява в по-късна възраст, докато при жените проблемът става актуален на 45-55 г. - при появата на менопаузата, а при мъжете – на 60-65 г.

Всяка трета жена и всеки осми мъж в света получават остеопорозна фрактура през своя живот. Милиони хора в трудоспособна възраст имат остеопения или остеопороза. Заболяването причинява тежка инвалидизация и много страдания за болния и неговите близки. То е на трето място по смъртност – след сърдечно-съдовите заболявания и рака.

Оценява се, че българите, засегнати и болни от остеопороза са между 800 хил. души и 1 млн. Но МЗ още не разполага с официални данни. Не се знае и колко струва на държавата един болен, нито колко пари може да бъдат спестени при профилактика.

Лекари са пресметнали, че около 50 хил. лв. струва лечението на счупване на шийката на бедрената кост, причинено от остеопороза. Годишно у нас над 8000 по-възрастни жени претърпяват такава фрактура.

Но и статистиката на Европа и САЩ, съотнесена към нашата страна е достатъчна да привлече вниманието на обществеността и на всяко семейство. Остеопорозата засяга около 20 млн. жени в САЩ и причинява около 1,5 млн. счупвания годишно - 538 000 на гръбначните прешлени, 172 000 - на предмшницата и 250 000 - на бедрената шийка.

На всеки 30 секунди един човек получава фрактура в резултат на остеопороза, а годишните разходи на страните от Европейския съюз само за болнични грижи възлизат на над 4. 8 млрд. евро.

17 млрд. долара харчат годишно САЩ за лечението на фрактури в резултат на остеопороза - двойно по-скъпо от лечението на инфаркт на миокарда. Човешката цена на заболяването е неизмеримо висока и засяга качеството на живот.

За българина...




 
изпишете търсеното на латиница
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.