zdrave.bg
Диета и отслабване
»диета на Орниш
диета на Орниш... диети. Освен това комплексните въглехидрати не предизвикват покачване на кръвната захар. Нивото й в кръвта остава постоянно, както и нашето състояние.

Друг ключов момент в режима е физическата активност. Орниш препоръчва дългите и умерено интензивни редовни! физически занимания, които ускоряват метаболизма.

В допълнение към рестриктивната диета и редовната физическа активност се препоръчва и средство за разтоварване от всекидневния стреса, каквато е например медитацията.

Какво смятат експертите

Повече експерти дават положителна оценка на режима на д-р Орниш. И действително неговите документирани проучвания, показващи обратното развитие на атеросклеротичните плаки, са впечатляващи. Тя може да забави и дори обърне развитието на коронарната болест, да намали риска от рак, да помогне в контрола на диабет и високо кръвно, смятат привържениците на режима.

От друга страна обаче диетата изисква придобиването и спазването на напълно нови хранителни навици, които се приемат от не малко хора като твърде драстични промени. Хранителният режим на д-р Орниш е изключително стриктен и не позволява консумацията на много и различни храни. Малкото количество мазнини прави храната отчасти безвкусна и неатрактивна за някои от отслабващите. Освен това диетата не прави разлика между т.нар. „добри” (поли- и мононенаситени) и „лоши” (транс и наситени) мазнини.

Място за размисъл

Вегетарианците или тези готови да бъдат такива за дълъг период от време може би ще са най-ревностните последователи на този хранителен режим. Препоръките за по-малки порции и по-често хранене изискват от повечето отслабващи да променят изцяло своя дневен план, което се оказва непосилно за мнозина. От друга страна обаче диетата на д-р Орниш несъмнено ще ви помогне да отслабнете и ще да ви донесе и други ползи за здравето като цяло.



следва: палео-диета

 
изпишете търсеното на латиница
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.