zdrave.bg
Диета и отслабване
»диета на Орниш
диета на Орниш... захарта продукти – мед, царевичен сироп и фруктозни сиропи;
- алкохол;
- всички приготвени извън дома храни, съдържащи повече от два грама мазнини в порция.

Ако съумеете да спазвате този режим, ще приемате по-малко от 10% от дневните си калории от мазнини без да се налага да броите грамовете мазнини или калориите. Препоръчва се честото ядене на малки порции, понеже този хранителен режим кара човек да огладнява по-често от обичайно. По този начин ще се засищате по-бързо и ще ядете по-голямо количество храна без да се притеснявате от количеството калории.

Към хранителния режим д-р Орниш препоръчва и 30 минути умерено интензивен спорт всеки ден или 1 час три пъти седмично. Освен това той съветва отслабващите да използват алтернативни техники за контрол върху стреса като медитация, масажи, психотерапия или йога.

Как работи диетата

Д-р Орниш е привърженик на схващането, че човешкият метаболизъм не се е променил от каменната епоха до днес, а тогава човек не е знаел кога и дали ще има следващо хранене, тъй като хранителните ресурси са били оскъдни. Ето защо с цел оцеляване, човешкият организъм привикнал да спестява всичката излишна енергия под формата на мазнини, които по-късно да използва. В нашето съвремие обаче повечето хора имат постоянен достъп до храна. Но тялото още не се е адаптирало към този нов начин на хранене.

Тъй като метаболизмът на съвременния човек се забавя, когато консумира по-малко калории от обичайното, отслабващият често достига застой в своето тегло скоро, след като започне нова, нискокалорична диета. За повечето хора излишните килограми изглежда, че се стопяват за първата седмица или две от новия режим, но след това стрелката на кантара замръзва. Теглото си остава същото, често в продължение на седмица, а понякога и по-дълго.

Според д-р Орниш богатите на фибри храни забавят всмукването на хранителните вещества в храносмилателната система и затова човек се чувства по-дълго време сит с малки порции храна в сравнение с останалите...



следва: палео-диета

 
изпишете търсеното на латиница
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.