zdrave.bg
Диета и отслабване
»палео-диета
палео-диетаКакво представлява

С всеки изминал ден науката за храненето, диетите и отслабването разширява своите познания с нови и нови открития. Някои експерти обаче са на мнение, че немалка част от това е напразно, защото на човек е достатъчно да следва хранителен режим идентичен с този на неговите предшественици още от каменната ера.

Именно от този период на човешката история произлиза и името на палео-диетата („палеолит” - старокаменна епоха). Тя е известна още като диета „пещерен човек” или диетата на воините.

Палеодиетата е хранителен режим, който се базира на консумацията на растения и месо от диви животни - точно така както пещерните хора са се хранили преди около 10 000 години.

Привържениците на диетата смятат, че човешкото тяло е генетично програмирано да се храни именно по този начин, тъй като разликите в наследствената информация между съвременния човек и неговите далечни прародители е минимална. Ето защо застъпниците на палео диетата смятат, че именно тя може да осигури правилния баланс на хранителни вещества - за подобряване на здравословното състояние и намаляване на риска за хронични заболявания.

Какво може да се яде

В диетата са включени основно храни, които могат да бъдат набавени по начини, познати от древни времена – лов, риболов и събиране на растения. Ето защо препоръчителните храни са:

- месо,
- риба,
- морски храни,
- яйца,
- ядки,
- зеленчуци,
- корени,
- плодове.

Към днешна дата обаче тези храни трудно могат да бъдат намерени в естествената им среда - по-голямата част от растенията са култивирани, а не малко от животните - опитомени. Това без съмнение е променило техния състав и баланса на веществата, които се съдържат.

Ето защо се налага да се задоволим с модифицирана версия на „оригиналната“ диета, която не съдържа глутен и включва храни като крехки и органично чисти меса, риба, пилешко, яйца, растения, плодове и ядки. От хранителния режим следва да се изключат всички млечни продукти, зърнени храни, захар...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.