zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Идеалният режим за хранене – и колкото и когато трябваИдеалният режим за хранене – и колкото и когато трябва

Така контролът на теглото няма да е проблем, а и ще имате повече енергия.

здраве.bg

Мнозина сигурно биха искали да имат под ръка диетолог, който винаги да ги съветва и коригира с избора на храна и часовете на хранене. Но всъщност нещата съвсем не са толкова сложни. И ще се чувствате пълни с енергия през целия ден. Най-общите съвети биха били:

1. Яжте нещо на всеки 3-4 часа. Това зарежда метаболизма, предпазва от преяждане и проблеми с кръвната захар.

2. Комбинирайте протеини (месо, риба, боб, ядки, яйца, млечни продукти) с фибри (цели зърна, плодове, зеленчуци) при всяко хранене. Приемани заедно, тези храни отнемат повече време да бъдат смелени от обикновените въглехидрати и така ще оставате сити за по-дълго.

3. Раздвижвайте се по-често и пийте редовно вода. Този дневен хранителен план има широк обхват на калориите (от около 1550 до 2100). Ако сте активни, можете да се насочите към горната граница.

И накрая: дори перфектният ден всъщност не е перфектен, ако ядете едно и също отново и отново. За да избегнете този проблем, както и много други, свързани д неправилния избор на тип храна и час на хранене, предлагаме ви почасов график на един ден, в който храната е разпределена правилно – и по количество и по вид:

6:30 - 7:00 ч.: Събудете се с вода

Преди кафето, чая или каквато и да било храна, изпийте чаша вода с лимон. Когато спи, тялото се въздържа не са от храна, но и от вода. Тъй като много витамини са водоразтворими, пиенето на чаша вода преди хранене ще помогне на организма да абсорбира по-добре хранителните съставки в храната. Киселинността в лимона пък помага да се ребалансира храносмилателния тракт, правейки го алкален, и така “добрите” бактерии в червата се активизират и благоприятстват за оптималното усвояване на веществата.

7:00 ч.: Кратка разходка

Това е идеално за отслабване. Малко кардио упражнения веднага след като се събудите и преди да ядете – 20-минутна разходка с кучето, подскоци на място или малко тичане активират енергийните запаси на тялото. Това не значи 2 часа да карате колело или да правите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.