zdrave.bg
Диета и отслабване
»хормонална диета
хормонална диета... , спортуването и здравословното хранене, смятат по-голямата част от диетолозите. Въпреки това доста от тях са на мнение, че много от препоръките на диетата са ненужни, а някои дори опасни - например първият основен минус е приемът на големи количества хранителни добавки без да се указват препоръчителните за прием дози и без да се упоменат възможните взаимодействия с лекарства.

Детоксикацията е честа и основна част от повечето диети за отслабване, но ако имате здрав нормално функциониращ черен дроб, тя на практика не е необходима.

Ограничаването на толкова много храни през тази първа фаза ще понижи драстично приема на калории, което без съмнение ще доведе до бързо отслабване, но е възможно в някои случаи да причини здравословни проблеми.

Твърдението за съществуването на определени храни, които разстройват хормоналния баланс, е неиздържано и прекомерно опростява ролята на хранителните вещества в тялото. Метаболизмът е много повече от баланс на хормоните - те са само един регулиращ механизъм в обмяната на веществата.

Друг недостатък на диетата е ниското количество на въглехидрати, което може да бъде проблем за физически активните през деня хора.

Място за размисъл

Хормоналната диета представлява нискогликемична, нисковъглехидратна диета, близка в доста аспекти до средиземноморската, която в по-голямата си част е здравословна и нискокалорична, особено ако се замести големия набор хранителни добавки с още няколко храни, богати на витамини, минерали и полезни мазнини.

Спазвайки този режим, може да се отслабне, но обещанията за хормонален баланс, лечение на редица заболявания, добър сън, блестяща кожа и здрава коса може би ще останат неизпълнени.

Хормоналната диета преди всичко е хранителен режим, а не вълшебно лекарство при различни проблеми със здравето. Ако все пак сте решени стриктно да спазвате всички препоръки на тази диета, предварително се консултирайте с вашия лекар поне...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.