zdrave.bg
Диета и отслабване
»диета според метаболизма
диета според метаболизма... и увеличава енергийните нива на организма.

Независимо от типа метаболизъм, диетата препоръчва три основни хранения и две междинни закуски на ден и допълнителен прием на омега-3 мастни киселини. Отслабващите се насърчават също да водят дневник, в който да записват дневния прием на храни и по този начин да контролират по-лесно своето меню.

Диетата според метаболизма не изисква броене на калории или изпълняването на конкретни спортни занимания. Все пак диетата препоръчва включването на силови и кардио тренировки от време на време – поне 1-2 пъти седмично.

Какво може да се яде

Позволените от диетата според метаболизма храни са изцяло и само органични храни:

- здравословни меса,
- зеленчуци,
- семена,
- ядки,
- сурови, богати на фибри плодове.

Диетата предоставя възможността да включите към списъка с позволени храни и зърнени продукти.

Какво смятат експертите

Предимства на диетата според метаболизма са подтикването на желаещия да отслабне към позитивно мислене, добри намерения и повишена мотивация за самото отслабване. Въпреки това повечето твърдения, върху които се базира режимът, не са обосновани научно, а част звучат доста несериозно. Диетата се гради върху недоказани, ненаучни и потенциално опасни препоръки, коментират някои диетолози и отдават това отчасти на „некомпетентността на автора, който не е нито квалифициран експерт по хранене, нито лицензиран диетолог“.

Друга честа съществена критика към диетата е погрешно направената класификация на метаболизма според хранителните вещества - всеки трябва да се храни балансирано и да приема правилното количество въглехидрати, белтъчини и мазнини.

Място за размисъл

Трудно е да се повярва, че всеки един от нас спада към тези три типа метаболизъм, описани в диетата. Причината, поради която стигнете до отслабване чрез диетата според метаболизма, не се крие във вида на самия метаболизъм, а по-скоро - в ограничаването на калорийния прием. Режимът е богат на крехки белтъчини...
 
изпишете търсеното на латиница
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.