zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хранителните добавки с цинк: кога са от полза и кога - не



Хранителните добавки с цинк: кога са от полза и кога - не

Цинкът е сред най-важните и необходими за правилното функциониране на тялото ни минерали.

Хранителните добавки с цинк стават все по-популярни, но има някои особености при тяхната употреба.

здраве.bg

Цинкът е вторият по значимост минерал в тялото ни (след желязото) и е необходим за поддържането на много телесни функции като клетъчния растеж, съсирването на кръвта, сетивата зрение, обоняние, вкус, функционирането на щитовидната жлеза, производството на инсулин. Цинкът е важен и за работата на имунната и нервната системи, отделянето на хормони, за растежа, развитието и репродукцията.

Повечето хора успяват да си набавят достатъчно цинк от храната. Добрите хранителни източници на този минерал са червеното месо, пилешкото, рибата, бобовите култури, ядките, млечните продукти и пълнозърнестите хлябове и зърнени закуски.

Макар че недостигът на цинк, поне в общите случаи, е рядко срещан, тъй като той се доставя чрез диетата си, хранителните добавки с цинк могат да се използват за лечението и превенцията на много често срещани здравословни проблеми.

Дефицитът на цинк

Обикновено до недостиг на цинк се стига в следствие на няколко причини: злоупотреба с алкохол, анорексия, проблеми с абсорбирането на хранителните вещества, възпалителна болест на червата, гладуване или спазване на строга ограничителна диета. Среща се по-често при хора на възраст над 75 години.

Първоначалните симптоми на дефицит на цинк в тялото включват загуба на обоняние и вкус, загуба на апетит, трудно и бавно заздравяване на рани и поява на бели петна по ноктите. С утежняването на състоянието може да се стигне до депресия, акне, псориазис, дерматит, нощна слепота, при децата - забавен растеж.

Ползите от хранителните добавки с цинк

Хранителните добавки с цинк могат да се използват за превенция и лечение на различни заболявания и състояния. Важно е да отбележим обаче, че този тип добавки не трябва да се приемат за дълъг период от време поради риска от сериозни странични ефекти. Безопасно е да ги взимаме за кратко, след което да направим няколко месеца пауза.

Цинкът се използва най-вече при лечение на следните състояния:

Настинка и грип

Цинкът помага...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.