zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленият чай помага и при ревматоиден артрит



Зеленият чай помага и при ревматоиден артрит

Той намалява възпаленията и ерозията на костта и ставите, твърди проучване.

здраве.bg

Веществата, влизащи в състава на зеления чай, могат да оказват противовъзпалително действие на съединителната тъкан на болните от ревматоиден артрит, заявяват учени от университета на Мичиган, цитирани от Journal of Science of Food and Agriculture.

Те са изследвали изолирани клетки (синовиални фибропласти), взети от ставите на пациенти с ревматоиден артрит при отстраняване на течността от кухината на ставата.

Фибропластите, покриващи тъканите около ставата, са били отгледани в питателна среда, съдържаща зелен чай. Резултатите показват, че веществата, влизащи в състава на зеления чай, възпрепятстват образуването на молекули, които вземат активно участие във възникването на възпаления и ерозия на костта в ставите.

Учените възнамеряват да тестват лекарствения препарат, получен от зелен чай, върху животни.
Зеленият чай за разлика от черния не се подлага на ферментиране и благодарение на това максимално запазва полезните си вещества. В него се съдържат катехини, танини, алкалоиди, белтъчини (протеини), аминокиселини, въглехидрати, микро и макроелементи, пигменти, ефирни масла, витамини В, С, Р, РР, К, каротини и т.н.

Съдържанието на витамин С в зеления чай е по-голямо, отколкото в най-популярните източници като сока от лимон или портокал.
Витамин К е необходим за профилактика на остеопорозата. Той участва в образуването в черния дроб на протромбин, необходим за поддържането на нормалното съсирване на кръвта.

Катехините са активни съединения, участващи в обмяната на веществата, в окислително-възстановителните реакции, в регулирането на нивото на захар в кръвта и т.н. Много от катехините, съдържащи се в зеления чай, проявяват Р-витаминна активност и заедно с витамин С притежават свойството да намаляват крехкостта и разрушаването на стените на кръвоносните съдове.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.