zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо качваме температураЗащо качваме температура

(фото - sxc.hu)

Чести, редки, банални, необикновени и опасни причини.

здраве.bg

Телесната температура се повишава под въздействието на особени вещества, наречени пирогени. Те могат да се изработват от нашите собствени имунни клетки, но също така могат да бъдат продукт на жизнената дейност на различни болестотворни микроорганизми.

Медицината отдавна знае, че при повишена температура на тялото в организма се активизират защитните реакции. Ако термометърът показва 38-40 градуса по Целзий, потребността на органите и тъканите от кислород и хранителни вещества значително нараства, а следователно се повишава натоварването на сърцето и белите дробове. Затова, ако температурата се задържа на 38 градуса или повече се препоръчва да се приемат препарати за нейното намаляване.

Какви са причините за повишаване на температурата?

Чести
Ако повишаването на температурата се съпровожда с хрема, болки в гърлото, кашлица, то е ясно, че сте станали жертва на остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ) и в близките дни трябва да останете в леглото и да се лекувате.
ОРВИ е най-честата причина за треска в студените страни, а в южните доминират чревните инфекции. При тях повишаването на температурата възниква на фона на типичните стомашно-чревни разстройства - гадене, повръщане, разстройство и подуване на корема.

Редки
Температурата на тялото може да се повиши значително и при предозиране или непоносимост към някои лекарствени препарати (анестетици, психостимулатори, антидепресанти, салицилати и други), както и при натравяния с токсични вещества, действащи на хипоталамуса - тази част от главния мозък, където се намира центърът на температурното регулиране.

Банални
Ако прекалите със седенето си на слънце през лятото или с горещата баня, може да почувствате главоболие и схванатост в цялото тяло. Термометърът ще покаже температура малко над 37 градуса. В този случай става въпрос за прегряване. Може да вземете хладен душ или да полежите в добре проветрено помещение. Ако температурата не спадне до вечерта или превишава 38 градуса...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.