zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо качваме температура



Защо качваме температура

(фото - sxc.hu)

Чести, редки, банални, необикновени и опасни причини.

здраве.bg

... , това е показател за сериозен топлинен удар и е необходима лекарска помощ.

Необикновени
Понякога треската може да бъде психогенна, т.е. да възникне при определени преживявания и страх. Често това се наблюдава при деца с възбудима нервна система след прекарана инфекция и родителите трябва да потърсят помощ от психоневролог.

Опасни
Ако имате задух, повишена температура и нощем бельото ви е мокро от пот, вие може би имате пневмония и трябва да се консултирате с лекар.
Ако с повишаване на температурата се появи и рязка болка в корема, то има голяма вероятност за остро хирургическо заболяване (апандисит, панкреатит и др.) и само навременната операция може да предотврати тежките последствия.

”Екзотични”
Особено внимание трябва да се обърне на треската, появила се по време или след пребиваване в някоя топла страна. Тя може да се дължи на някаква екзотична инфекция, например тиф, енцефалит, хеморагична треска. Най-честата причина за треска при пътешествениците е маларията. Тя е тежка, но напълно лечима болест.

Продължителната треска

Понякога се случва така, че 37-38 градусовата температура продължава няколко седмици и дори месеци. Това състояние се нуждае от внимателна диагностика.

Треска от инфекциозен произход
Причината за продължителното повишаване на температурата може да бъде хронична вирусна, бактериална, гъбична инфекция или друга. Често продължителна треска се наблюдава при туберкулоза и в огнища на хронични инфекции.
Ако продължителната треска се съпровожда с увеличаване на лимфните възли, загуба на тегло, неустойчиви изпражнения, това може да бъде признак за такива опасни заболявания като ХИВ-инфекции или злокачествени новообразувания. Затова консултацията с лекар е задължителна.

Треска от неинфекциозен произход
Автоимунните заболявания като ревматоидният артрит често са съпроводени с продължителна висока температура. Понякога за продължителната треска е отговорна и ендокринната система...

 
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.