zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рискът от глобалното затопляне е по-голям, отколкото се смята досега



Нова теория твърди, че температурата до края на века може да се покачи с почти 8 градуса.

25 май 2006, здраве.bg

Според най-новото съвместно изследване на американски и европейски учени, глобалното затопляне ще бъде по-рязко, отколкото се смяташе досега, посочва Би Би Си.
Експертите са изследвали подробно данните за температурата на въздуха на Земята през последните няколко десетилетия и твърдят, че вероятното ускоряване на процеса на глобално затопляне ще доведе до освобождаването на въглероден газ от екосистемата и че досега предполаганите темповете на затопляне са занижени поне със 75%.
Настоящите изследвания противоречат на общоприетата гледна точка, към която се придържа Междуправителствиният съвет за изменение на климата - организация, на която е възложено да изучава и анализира изследванията в тази сфера.
Според Съветът средната температура на Земята ще са повиши с 1.5 - 4.5 градуса в рамките на следващите 100 години, ако в резултат на човешката дейност се удвои отделянето на въглероден газ в атмосферата.
Тези изчисления се основават на влиянието на въглеродния газ върху парниковия ефект и различните странични явления, които ускоряват затоплянето, каквото е например намаляването на отразяващата способност на повърхността на планетата в резултат на топенето на ледовете.
Новите изследвания на учените от Европа и САЩ разкриват друг неотчитан досега при изчисленията фактор - отделянето на въглероден газ от естествените екосистеми, например от почвата, което се увеличава с повишаването на температурата.
Тези изчисления се основават изцяло на данните, натрупани през годините и показват, че периодичните затопляния на атмосферата в миналото са се съпровождали с по-високата концентрация на въглероден газ, която отново е намалявала със спадането на средните температури.
Според учените-привърженици на новата теория съществуващите изчисления за перспективите на глобалното затопляне са занижени с между 45% и 78%. Американските им колеги представят изводите си чрез изчисления, според които максималното възможно затопляне през настоящия век може да бъде с около 7,7 градуса по Целзий.(а)
...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.