zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с тъгата по време на празниците



Ню Йорк, 12 декември 2005, Ройтерс

Празниците, които традиционно са изпълнени с радост дни от годината, могат да бъдат много горчиво време за хората, които са загубили любим човек, без значение колко отдавна е била загубата.
Как да се справим с тъгата и болезнените спомени точно в такъв момент?
Въпреки че мъката на всеки човек е индивидуална, има няколко начина, които могат да помогнат за преодоляването й, твърдят специалистите:
· Споделяйте мислите и чувствата си, говорете с близки и приятели, обградете се с хора, които ви обичат и разбират.
· Спомняйте си за тези, които сте загубили, важно е да говорите за тях. Споделянето на спомените ще спомогне за превъзмогване на мъката.
· Сложете си граници. Ако не ви се ходи на парти - не ходете, но се опитайте да бъдете отворен и да избирате. И отново – обградете се с хора, които обичате и ви обичат.
· Бъдете реалисти – осъзнайте разликата между това, какво можете да направите и какво би трябвало да направите. Не е необходимо да правите всичко. Ако сте свикнали да вършите всичко – пазаруването, готвенето, украсата, може би тази година е времето да споделите тези дейности с други хора.
· Бъдете внимателни към себе си, поглезете се малко, забавете оборотите, хранете се добре, наспивайте се и избягвайте алкохола, тъй като може да засили чувството на тъга.
От друга страна – не се чувствайте виновни, ако откриете, че се забавлявате по празниците. Не е неуважение към паметта на любимия ви човек, ако прекарвате добре – вашият любим човек би бил щастлив да знае, че се чувствате добре.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    превенция    55+    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.