zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жените раждат на все по-зряла възрастЖените раждат на все по-зряла възраст

Днес средно на всеки 100 момичета се раждат 105 момчета.

Това според учените е едно от обясненията, че вече се раждат повече момчета.

здраве.bg

Статистиката от последните десетилетия показва постоянна тенденция, както жените да раждат на по-зряла възраст, така и повече от новородените да са от мъжки пол. Все по-чести за случаите на първо раждане дори след навършване на 40 години.

Фактите говорят, че в много случаи пациентките пренебрегват предупрежденията на специалистите за рисковете на една късна бременността - инсулт, прееклампсия, хипертония и т.н.

Медицината е установила, че колкото по-дълго жената и нейният партньор им не успяват да имат дете, толкова по-големи са шансовете, то да бъде от мъжки пол, като всяка следваща година увеличава приблизително с 4% шансовете да се появи наследник от мъжки пол.

Науката все още търси обяснението на този феномен, който не зависи нито от възрастта, нито от употребата на алкохол и цигари, нито пък от фазите на менструалния цикъл.

Закономерността е установена, както при двойките, които се опитват да имат наследник по стария изпитан начин, така и при тези, които търсят използват възможностите на изкуственото оплождане.

Засега най-вероятното обяснение е, че сперматозоидите от мъжки пол са по-активни и по-жизнеспособни, поради което по-често оцеляват в недружелюбна среда. По този начин може да се обясни фактът, че днес средно на всеки 100 момичета се раждат 105 момчета.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    9 месеца    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.