zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Женското начало побеждава!



Женското начало побеждава!

Еволюцията е направила жената по-силна и приспособима към промени в живота, твърди британско изследване.

здраве.bg

Жените притежават особена сила. Те преживяват романтични разочарования, траур, глад, насилие и други неблагоприятни ситуации с по-голяма лекота, отколкото мъжете. Жените страдат, но отново се изправят на крака. Средната продължителност на живота им е по-голяма , отколкото при мъжете, твърди публикация в British Medical Journal, според която по-голямата продължителност на живот при жените се е превърнала в глобален феномен.

Жените са твърди като желязо, но едновременно с това и гъвкави като тръстика. Затова, когато им се наложи да понасят ударите на съдбата, те не се пречупват. Трудностите ги усъвършенстват и ги правят по-силни. Жените притежават голяма духовна сила. Определена роля за това играе и биологията, но също и познавателните, емоционалните, семейните и социалните фактори.

Специалистите наричат тази способност еластичност или гъвкавост. Многовековният опит показва, че жените винаги са били такива. Войни, насилие, урагани: те винаги твърдо са понасяли всички нещастия и удари на съдбата.

Отчасти, според авторите на публикацията в британското издание това се обяснява с факта, че “слабият” пол има маркировка ХХ. Двойната хромозома Х защитава жените от много генетични заболявания. Ако страдат от автоимунни патологии или депресия, то те не умират толкова бързо или толкова често, колкото мъжете, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, диабет, алкохолизъм, язва или някои видове рак.

Но това не е само до хромозомите, допълват учените. Социолози твърдят, че способността на жените да се съпротивляват на неблагоприятните фактори се е формирала още в зората на човечеството. Те са трупали опит, боледувайки, преживявайки насилието, наблюдавайки краха на различните общества, създавани и управлявани от мъжете.

Пример за това дава и американският невролог Шели Е.Тейлър. Той е изследвал живота на самотните мъже в периода на Перестройката в бившия СССР. Те са живели много тежко, заобиколени от безработица, депресия, алкохолизъм. В резултат на това, тяхната продължителност...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.