zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рекламата на лекарства често съдържа лъжлива информацияДоклад на американска неправителствена организация предизвика дебат в обществото.

11 май 2006, здраве.bg

Според отчета, публикуван от американската организация New Jersey Public Research Group (NJPR), фармацевтичните компании в своите реклами често преувеличават действието на лекарствата, недооценяват риска, свързан с тяхното приемане, и разширяват неправомерно списъка на показания.
Експертите от организацията смятат, че Агенцията по контрола на хранителните продукти и лекарствените средства (FDA) не винаги успява адекватно да контролира действията на компаниите. Те твърдят, че значителна част от рекламата съдържа неправилна информация за риска, свързан с приемането на препарата.
Освен това, фармацивтичните компании често скриват отрицателните резултати на клиничните изследвания или предоставят неправилни данни. Специалистите от FDA са категорични: фармацевтичните компании са длъжни да регистрират всички клинични изследвания, а на пациентите, пострадали от неправилната реклама на лекарствата да се предоставя възможност за търсене на правата в съда.
За 5 години FDA е предприело законови стъпки срещу 85 компании, рекламиращи лекарствени средства с неверни данни.
В България рекламата на лекарствените средства подлежи на одобрение и контрол от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    лекарства    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.