zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Неправилно приготвените зеленчуци предизвикват кариес



здраве.bg

Това твърдят авторите на изследване, публикувано в Europеan Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry. Те са стигнали до този извод след поредица от експерименти.

Изследователите са установили, че при пърженето например на патлажани, тиквички или зелени чушки в тези зеленчуци се увеличава значително съдържанието на киселини, оказващи разрушително въздействие върху зъбния емайл.

“Нивото на киселинност на приготвените по този начин храни се доближава до нивото на киселинност на газираните напитки, които доказано са много вредни за здравето на зъбите”, твърди ръководителят на проучването д-р Греъм Чедуик (Graham Chadwick).

Киселинността на ястията може значително да се намали, ако зеленчуците се задушават, вместо да се пържат.

Има някои зеленчуци, чиято киселинност обаче не се увеличава при пържене. Такива са например доматите и лука, докато съдържанието на киселини в червените чушки се увеличава и при пържене, и при задушаване.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.