zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5% от жителите на планетата притежават имунитет срещу СПИННауката се опитва да разбере как това е станало възможно, за да създаде ефективна ваксина.

4 май 2006, здраве.bg

Любопитен начин да се опитат да създадат ваксина срещу СПИН са планирали експерти от СЗО. След като преди време стана ясно, че някои хора имат заложен по рождение имунитет срещу ХИВ-инфекцията, учените са решили да подберат няколко човека с доказан във времето имунитет към заболяването и да се опитат да открият причината, поради която техният организъм е “ваксиниран по рождение”.

Един от избраните доброволци е кенийката Саломея Саймън. В своята родина тя е успяла да преспи с 50 хиляди мъже без да се зарази от СПИН.

Кения е известна с това, че СПИН-ът е добил размерите на епидемия, но въпреки това Саймън не се е заразила.

Лекарите се надяват, че като разкрият тайната на нейния имунитет, ще могат да създадат ефективна ваксина против “чумата на 21 век”. Но тази загадка и до днес остава нерешена.

За учените и лекарите от цял свят Саломея е “практически безценен човешки материал”. Изследователите са единодушни, че нейният организъм или е имал от самото начало или в последствие е изработил имунитет към тази инфекция. Те се надяват да идентифицират начинът, по който това е станало и след това в лабораторни условия да създадат ефективна ваксина срещу СПИН.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.