zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10-те най-полезни и 4 вредни храни



10-те най-полезни и 4 вредни храни

здраве.bg

... към храната да се добавят билки и подправки. Вкусът на пресните е по-силен, но и сушените вършат работа.

10. Чесън

Тази малка луковица има много преимущества. Чесънът помага да се намали риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Той притежава също противовъзпалително действие, като помага за намаляване на болката и отоците при артрит. Той е много полезен и за диабетиците.

Ето и няколко храни, които е най-добре да се избягват:

1. Сладкиши. Те увеличават теглото, защото в тях има много калории, но малко полезни вещества. Ако организмът ви “иска” сладко, опитайте се поне ичете употребата на захар.

2. Сол. Тя повишава налягането. Пазете се и от солта, скрита в различните сосове и заливки.

3. Алкохол. Не пийте повече от 100 мл алкохол дневно. Той съдържа много калории и пречи на организма да усвоява витамините. Най-здравословният вариант е червеното вино.

4. Наситените мазнини. Те се съдържат в месото, кашкавала, пилешката кожа и сладоледа. Увеличават холестерола и теглото.(a)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.