zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10-те най-полезни и 4 вредни храни



10-те най-полезни и 4 вредни храни

здраве.bg

... в профилактиката срещу инфаркт и инсулт. Спанакът предпазва също от рак на правото черво, остеопороза и артрит.

5. Банани

Един банан съдържа 467 мг калий, който е полезен за здравината и еластичността на мускулите. Той също така намалява артериалното налягане и е полезен за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Те неутрализират киселините и затова са особено полезни при лечение на изгаряния. Специалистите препоръчват консумирането на пасиран банан, разбит с мляко или плодов сок.
Самият плод се усвоява изключително бързо от организма.

6. Пилешко месо

Това определено е месото, най-полезно за здравето. Употребявайте пилешки гърди, в които има малко мазнини, като задължително премахвате кожата.

Това месо е богато на белтъчини и предотвратява намаляването на костната маса. То е източник и на селен, който намалява риска от рак, на витамини от група В, повишаващи енергията и засилващи работата на мозъка.

7. Сьомга

Тя е богата на ненаситени мастни киселини от група oмега-3, както и всички риби (особено тези от северните морета). Тези киселини намаляват нивото на холестерол, намаляват риска от ракови заболявания и образуването на тромби.
Изследвания показват, че това месо облекчава депресивните състояния и предотвравява загубата на паметта. То съдържа и никотинова киселина, която намалява риска от развиване болестта на Алцхаймер.

8. Боровинки

В този плод има малко калории, но много хранителни вещества. Боровинките съдържат най-много антиоксиданти от всички плодове. Затова те са полезни за предпазване от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва, сърдечно-съдови заболявания и рак.
Те помагат да се намалят нарушенията в дейността на мозъка след инсулт и смегчават възпаленията на чревния тракт.

9. Билки

С възрастта се притъпява чувството за вкус и е най-лесно да се добави сол, за да можем да усетим вкуса на храната. Но солта повишава артериалното налягане. Много по-добре е за вкус към храната...

 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.