zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бременните жени трябва да пият повече мляко



Всяка допълнително изпита чаша мляко на ден увеличава средно теглото на новороденото с 41 г, твърдят канадските учени.

3 май 2006, здраве.bg

Недостатъчната употреба на мляко може да доведе до забавяне на растежа на ембриона при бременните жени, твърди изследване, направено от канадски учени от Университета в Торонто.

Много бъдещи майки, особено такива, които не искат да наддадат твърде много по време на бременността, съзнателно ограничават употребата на мляко, но това според канадските лекари се отразява негативно върху детето.

В стремежа си да запазят своята фигура по време на бременност или в опит да свалят излишното тегло, жените започват да пият по-малко мляко или съвсем престават да го консумират. Учените са установили, че майките, които по време на бременност са пили по-малко от 1 чаша мляко дневно, раждат по-малко здрави деца.

Погрешно много бъдещи майки смятат, че отказът от мляко ще намали натрупването на мазнини и ще им помогне да се избавят от несъществуващата непоносимост към лактоза. Учените предупреждават, че такова поведение единствено ограничава достъпа на хранителни вещества до плода и заплашва неговото развитие. Млякото е източник на витамин D, който е необходим за растежа на скелета и образуването на здрави кости.

“Всяка допълнително изпита чаша мляко на ден увеличава средно теглото на новороденото с 41 грама”, твърдят канадските учени. Бременните жени трябва да употребяват повече млечни продукти и тогава ембрионът ще получава достатъчно калций, необходим за развитието на здрави кости.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.