zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовните занимания удължават живота и укрепват здраветоЛюбовните занимания удължават живота и укрепват здравето

Сексът може да активира дори мускули, оставащи пасивни при спорт.

здраве.bg

При мъжете на възраст между 40 и 55 години, правещи секс 3 пъти седмично или по-често, вероятността от инфаркт и инсулт е два пъти по-малка, твърдят изследователи от Кралския университет в Белфаст, Ирландия (Queen's University of Belfast).

Освен че укрепва сърцето, според ирландските учени сексът намалява и рискът от диабет, защото след оргазъм и при мъжете, и при жените всички жлези с вътрешна секреция, в това число и подстомашната, са в тонус - повишава се изработването на инсулин и се стимулира обмяната на въглехидрати. Ето защо ендокринолозите смятат, че редовните занимания с любов са отлична профилактика на диабета от втори тип.

Любовната игра и нейният енергичен завършек изискват работата на десетки мускули, някои от които остават ненатоварени дори при спортни занимания. Сърцето по-активно раздвижва кръвта и тя се насочва към съдовете с голяма сила. Поради това не само се разтварят най-малките капиляри, но даже могат да прорастнат нови, твърдят учените от ирландския университет.

Немският психоендокринолог Валтер Ридингер въз основа на научни опити пък е доказал, че по време на любовната игра организмът “превключва” от психотравмираща ситуация на щастлива вълна, като причината за това е изхвърлянето в кръвта на нашия природен антидепресант - “хормона на радостта” (окситоцин) и намаляването на хормона на стреса - кортизол.

Непосредствено преди самия оргазъм се увеличава образуването на ендорфини, които оказват успокояващ ефект при всякакъв вид болка (от главоболие до болки при артрит или мигрена). При жените сексът стимулира и изработването от яйчниците на женския полов хормон естроген.

Изследване, проведено в университета в Пенсилвания (University of Pennsylvania), показва, че хората, занимаващи се със секс един или два пъти седмично имат количество антитела (имуноглобулин) три пъти по-голямо от тези, които не се занимават със секс. Тези антитела укрепват имунната система и възпрепятстват развитието на инфекциозни заболявания.

Мъжкият полов хормон...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.