zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовните занимания удължават живота и укрепват здраветоЛюбовните занимания удължават живота и укрепват здравето

Сексът може да активира дори мускули, оставащи пасивни при спорт.

здраве.bg

При мъжете на възраст между 40 и 55 години, правещи секс 3 пъти седмично или по-често, вероятността от инфаркт и инсулт е два пъти по-малка, твърдят изследователи от Кралския университет в Белфаст, Ирландия (Queen's University of Belfast).

Освен че укрепва сърцето, според ирландските учени сексът намалява и рискът от диабет, защото след оргазъм и при мъжете, и при жените всички жлези с вътрешна секреция, в това число и подстомашната, са в тонус - повишава се изработването на инсулин и се стимулира обмяната на въглехидрати. Ето защо ендокринолозите смятат, че редовните занимания с любов са отлична профилактика на диабета от втори тип.

Любовната игра и нейният енергичен завършек изискват работата на десетки мускули, някои от които остават ненатоварени дори при спортни занимания. Сърцето по-активно раздвижва кръвта и тя се насочва към съдовете с голяма сила. Поради това не само се разтварят най-малките капиляри, но даже могат да прорастнат нови, твърдят учените от ирландския университет.

Немският психоендокринолог Валтер Ридингер въз основа на научни опити пък е доказал, че по време на любовната игра организмът “превключва” от психотравмираща ситуация на щастлива вълна, като причината за това е изхвърлянето в кръвта на нашия природен антидепресант - “хормона на радостта” (окситоцин) и намаляването на хормона на стреса - кортизол.

Непосредствено преди самия оргазъм се увеличава образуването на ендорфини, които оказват успокояващ ефект при всякакъв вид болка (от главоболие до болки при артрит или мигрена). При жените сексът стимулира и изработването от яйчниците на женския полов хормон естроген.

Изследване, проведено в университета в Пенсилвания (University of Pennsylvania), показва, че хората, занимаващи се със секс един или два пъти седмично имат количество антитела (имуноглобулин) три пъти по-голямо от тези, които не се занимават със секс. Тези антитела укрепват имунната система и възпрепятстват развитието на инфекциозни заболявания.

Мъжкият полов хормон...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.