zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високите хора по-често страдат от аритмия



Всеки 16 см в ръста повишават риска с 50%, твърдят учени.

26 април 2006 г., здраве.bg

Американски кардиолози са установили, че високият ръст може да се счита за независим рисков фактор при възникването на предсърдна аритмия.
“Високият ръст е важен независим рисков фактор по отношение развитието на аритмия. Едно от обясненията за голямото разпространиние на вибриращата аритмия при мъжете може да се обясни именно с това, че те са по-високи от жените”, твърди авторът на изследването Джонатан Лангбърг (Jonathan J. Langberg) от Университета Емори (Emory University) в Атланта.
Вибриращата аритмия е най-разпространеното нарушение на сърдечния ритъм. То се среща при повече от 5% от хората над 65 години. Отдавно е известно, че вероятността за възникването на тази аритмия зависи от размера на лявото предсърдие. Преди време науката установи също, че при дребните животни не се наблюдава аритмия, но при едрите тя се среща доста често.
Учените са използвали информацията за 25 268 пациенти, участвали в проекта. Мъжете и жените в зависимост от ръста са били разделени на 4 групи и във всяка група се е определял процентът на страдащите от вибрираща аритмия. Резултатите показват, че при най-високите пациенти тази аритмия се среща с 32% по-често, отколкото при най-ниските.
“Анализирайки резултатите, може да се каже, че всеки 16 см в ръста повишават риска от аритмия с 50%” твърдят учените.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.