zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недоспиването може да е причина за високо кръвно



Недоспиването може да е причина за високо кръвно

То може косвено да доведе и до наднормено тегло.

здраве.bg

Недостигът на сън може да е съществен фактор за развитието на повишено кръвно налягане, смятат американски учени. Според техните данни хората, които спят по-малко от 5 часа в денонощието, страдат с 60% по-често от хипертония в сравнение с тези, които спят по 6-9 часа.

В изследването, проведено в продължение на 10 години от специалистите от Училището по здравеопазване към Колумбийския университет (Columbia University), са взели участие 4 800 души на възраст от 32 до 59 години. Учените са игнорирали данните на участниците, които са страдали от повишено кръвно налягане към началния момент на наблюдението. Освен това в хода на анализа са отчетени такива фактори като склонност към депресия, алкохол, пушене, затлъстяване, захарен диабет и т.н.

Според координатора на изследователския проект доктор Джеймс Е. Генгуиш (James E. Gangwish) учените за първи път са успели да докажат наличието на връзка между недостатъчната продължителност на съня и повишеното кръвно налягане. Доктор Долорес Маласпина (Dolores Malaspina) подчертава: “Въпреки че хипертоничната болест може да бъде предизвикана от много фактори, недостатъчният сън е една от независимите причини за това заболяване. При нормални условия по време на сън честотата на сърдечните съкращения и кръвното налягане се понижава. При хората, страдащи от хронично недоспиване, натоварването на сърцето се увеличава и това може да доведе до необратими изменения на сърцето и кръвоносните съдове”.

Изследователите смятат, че недостатъчният сън може да увеличи и въздействието на други фактори върху риска от хипертония. Той може да влияе също върху инсулиновата чувствителност и ензимите, контролиращи апетита, което на свой ред може да доведе до затлъстяване - една от основните причини за високото кръвно.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.