zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Увеличаване на финансирането на здравната система се залага в Националната здравна стратегия 2007-2012 г.



19 април 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Министерството на здравеопазването си поставя за цел финансово стабилизиране на здравната система, като за целта предвижда увеличаване на публичните средства за здравеопазване до 5,5% от брутния вътрешен продукт през 2007 г. и до 8% през 2012 година, в съответствие с практиката на Европейския съюз. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски пред лекари от столични лечебни заведения.
С тази среща ръководството на МЗ започна експертни консултации за обсъждане на проекта на Национална здравна стратегия 2007 - 2012 година. В окончателния й вариант, който ще бъде предоставен за широко обществено обсъждане, ще бъдат включени направените от експертите предложения за изменения и допълнения на подготвения документ.
От пресцентъра на министерството информират, че срещата на министър Гайдарски и заместник-министрите на здравеопазването д-р Емил Райнов и д-р Матей Матеев с представители на столичната медицинска общност се е състояла на 18 април и е продължила близо три часа. В нея са участвали ръководители на държавни и общински лечебни заведения в София, лекари от доболничната и болничната помощ.
Министър Гайдарски е запознал участниците в срещата с деветте стратегически цели, които МЗ и правителството поставят в областта на здравеопазването и които са формулирани в проекта на Национална здравна стратегия 2007 - 2012 година. Те са насочени към подобряване здравето на нацията, предоставянето на качествени и гарантирани здравни услуги, оптимизиране на здравната мрежа и на дейността на лечебните заведения в интерес на всички граждани.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.