zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слабото ускоряване на пулса при физическо натоварване е показател за риск от инфарктздраве.bg

Финландски учени са установили, че слабото увеличаване на честотата на сърдечните съкращения при физическо натоварване (40-100% от максималното) говори за повишен риск от инфаркт и ранна смърт.

Кай Савонен (Kai P. Savonen) от Kuopio Research Institute of Exercise Medicine и неговите колеги са изследвали 1378 мъже на възраст от 42 до 61 години, които не страдат от исхемична болест на сърцето (ИБС). С помощта на велоергометрията при тях била измерена честотата на сърдечните съкращения при 20%, 40%, 60%, 80% и 100% натоварване.

Мъжете са били наблюдавани 11 години. За този период 54 от тях са починали от сърдечно-съдови заболявания. При тези, които са избегнали инфаркта и смъртта, кривата на нарастване на честотата на сърдечните съкращения при физическо натоварване е много по-стръмна и отвесна, отколкото при тези, които са починали (особено при 40-100% натоварване).

Учените са открили, че разликата между максималната честота на сърцебиенето и честотата на сърцебиенето при 40% натоварване (те отбелязват тази разлика като ЧСС 40-100) е обратно пропорционална на риска от смърт от ИБС.

Мъжете, които са починали от инфаркт са имали ЧСС 40-100 - 45 удара в минута, а тези, които са избегнали смъртта - 55 удара в минута.

Учените подчертават, че преди ЧСС 40-100 да бъде определена като фактор, предсказващ риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, трябва да се направят подробни изследвания и на жените, за да се установи дали закономерността съществува и дали е еднаква при двата пола.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.