zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пасивните пушачи по-често развиват диабет и влошено зрение



19 април 2006, здраве.bg

Не само активните, но и пасивните пушачи са изложени на по-голяма опасност да станат жертви на захарния диабет. От статия, публикувана в New England Journal of Medicine става ясно, че цигареният дим разрушава подстомашната жлеза, изработваща главния хормон, който понижава нивото на глюкозата в кръвта -инсулина.
Учени от САЩ са анализирали наблюденията върху 4 572 души за период от 15 години. В продължение на 15 години 22% от пушачите са се разболяли от захарен диабет (за пушачи специалистите смятат тези, които изпушват не по-малко от 5 цигари седмично за период от 3 месеца.
При пасивните пушачи този процент е по-малък, но той също впечатлява - 17%. Необходимо е да отбележим, че пушенето съществено нарушава периферното кръвообращение и затова пушачите стават първи жертви на такова страшно усложнение от диабета - ампутация на крайниците.
Според последните данни от Университет в Кембридж пасивното пушене увеличава и вероятността от загуба на зрението на старини.
Действието на цигарения дим увеличава честотата на възрастовата макуларна дегенерация - една от основните причини за старческата слепота. Това заболяване обикновено се развива след навършване на 50 годишна възраст. При възрастовата макуларна дегенерация се поразява основно централната част на ретината, което затруднява четенето и шофирането, макар че не винаги води до слепота.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.