zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Промените в екосистемите са заплаха за човешкото здравеБанкок, 09.12.2005, СЗО

Появата на нови смъртоносни болести като ТОРС и птичи грип може да са свързани с унищожаването на околната среда – съобщи Световната здравна организация (СЗО).
Увеличаването на населението и икономическото развитие са довели до бързи промени в глобалните екосистеми и това има негативно въздействие върху човешкото здраве, казва докладът на СЗО.
Натуралните екосистеми като вода, храна, гориво и климат са от съществено значение за предпазване от болести. Като резултат от човешките дейности, структурата на световните екосистеми са се променили по-бързо през втората половина на 20 век, отколкото през който и да е друг период от човешката история. Около 60% от това, което екосистемите са доставяли за поддържането на живота, е унищожено и изчерпано, се казва още в доклада, подготвен от 1300 експерти от цял свят.
Негативни последствия върху човешкото здраве вече са налице, а ситуацията може да се влоши през следващите 50 години. Най-голям е рискът за райони като Централна Африка и Гвинейския залив, част от Южна Америка, Централна и части от Южна и Югоизточна Азия.
Докладът съобщава още, че някои от най-сериозните проблеми включват изхранването на населението. Намаляването на рибните популации и обработваемите площи са сред факторите, станали причина за недохранването на близо 800 милиона души по света, предимно от бедните страни. Болестите, свързани с инфектирани водни източници, засягат 3,2 милиона души годишно и съставляват 6% от общата смъртност, се казва в доклада.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хигиена    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.